21 JUN, 2018
Schimburile comerciale Între Moldova și statele GUAM în continuă creștere

Formatul de cooperare GUAM  își demonstrează eficiența. Datele pentru anul 2017 arată o dinamizare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și statele-partenere din cadrul GUAM. O creștere considerabilă a fost consemnată în relația cu Ucraina.  Exporturile în această țară au crescut față de 2016 cu 73%, însumând 150,6 milioane dolari, iar importurile s-au majorat cu 50%, cifrându-se la 696,1 milioane dolari. Totodată, valoarea mărfurilor exportate în Azerbaidjan a crescut cu 41%, totalizând  6,9 milioane dolari, în timp ce, în Georgia volumul exporturilor a crescut cu 6%, însumând 18,1 milioane USD.

Cifrele au fost prezentate de către Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie în cadrul celei de-a 28 ședințe a Comitetului de conducere a Proiectului de facilitare a comerțului și transportului în cadrul statelor-membre ale GUAM, desfășurată la Odessa, în perioada 19-20 iunie curent. La reuniune au fost prezenți conducătorii autorităților vamale din cele patru state-membre GUAM, șeful Misiunii Europene de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina, Slawomir Pichor și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio.

Șeful Vămii a prezentat în cadrul reuniunii raportul privind evoluția schimburilor comerciale ale țării noastre cu celelalte state-membre GUAM, precum și măsurile de facilitare a comerțului promovate și implementate de către instituția vamală.

Vitalie Vrabie le-a relatat interlocutorilor săi despre progresele înregistrate de către autoritatea vamală în implementarea instrumentelor de facilitare a comerțului precum declararea electronică, inclusiv pentru tranzit, AEO, Exportator Aprobat, PVD (vămuirea la domiciliu) etc. Totodată, șeful Vămii a mai menționat că dezvoltarea acestor concepte este strâns corelată cu tehnologiile informaționale, motiv pentru care, dezvoltarea infrastructurii IT reprezintă o prioritate de bază a instituției.

O altă măsură de facilitare a schimburilor comerciale și a transportului îl reprezintă controlul comun, instrument ce diminuează timpul de traversare a frontierei și respectiv, economisește timpul operatorilor economici. Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere de la frontiera cu Ucraina, însă, odată cu intrarea în vigoare a noului Acord interguvernamental între Republica Moldova și Ucraina, acesta va putea fi extins la toate punctele de trecere de la frontiera comună.

De asemenea, Vitalie Vrabie a făcut referire și la necesitatea modernizării posturilor vamale. Directorul Serviciului Vamal a vorbit despre proiectele de reconstrucție a punctelor comune de control ”Palanca”, ”Pervomaisc-Cuciurgan” și ”Giurgiulești-Reni”, susținute de UE. Tot cu sprijinul financiar al UE urmează a fi modernizate și trei dintre cele mai tranzitate posturi de la frontiera cu România. Este vorba despre posturile ”Sculeni”, ”Leușeni” și ”Giurgiulești.”

Totodată, Vitalie Vrabie a menționat că Serviciul Vamal a eliminat cozile de autocamioane la ieșirea din țară prin postul vamal ”Otaci”, odată cu darea în exploatare, la sfârșitul anului trecut, a unei zone de control vamal, situată la 1,5 km distanță de hotar. Un proiect de construcție similar este în derulare și în proximitatea posturilor ”Giurgiulești”, ”Sculeni” și ”Costești”.

Importanța dezvoltării, în continuare, a mecanismelor de cooperare bilaterală și multilaterală a fost evocată și de către ceilalți participanți. În opinia acestora, platforma le oferă posibilitatea de a identifica în comun soluții de susținere a agenților economici și investitorilor, iar acestea, se materializează, ulterior, în sporiri ale fluxurilor comerciale.

Ședințele Comitetului de conducere a Proiectului de facilitare a comerțului și transportului în cadrul statelor-membre ale GUAM sunt organizate de două ori pe an. Cea de-a doua reuniune în acest format va fi găzduită de Republica Azerbaidjan.

customs.gov.md