19 DEC, 2018
Belarușii, cuceriți de vinurile, gastronomia și peisajele însorite ale Moldovei

Vinul, gastronomia și soarele generos sunt atu-urile Moldovei, atunci când vine vorba de a atrage turiștii belaruși – afirmă în unison atât jurnaliștii specializați, cât și operatorii de turism din Minsk. Iar cursa avia directă Minsk-Chișinău-Minsk, lansată pe 30 octombrie, aduce toate aceste avantaje „pe tavă”. De 2 luni, Moldova se află la o distanță de 90 de minute față de capitala Belarusului, cu un cost al biletului dus-întors de circa 100 euro.

Victoria Sonico, jurnalist, site „Traveling.by”: „Turismul vitivinicol și cel gastronomic au un potențial colosal în Republica Moldova, având în vedere și ospitalitatea acestui popor, care te cucerește. Pentru că este o țară, să zicem nu foarte „răsfățată” de turiști, moldovenii sunt foarte primitori și te tratează regește, fără pic de falsitate. Povestesc cu multă pasiune despre valorile lor, sunt foarte deschiși, poate pe alocuri naivi, dar asta e foarte fain și cred că belarușii au ce învăța de la ei la acest capitol. Pe locul doi, ca potențial de atragere a turiștilor belaruși, aș plasa regiunea transnistreană, care este interesantă ca entitate politică, chiar dacă e una nerecunoscută: un stat în stat, cu valută proprie și „frontiere” relativ deschise.”

Iulia Mironova, jurnalist, publicația online „34travel.me”: „Moldova este o țară cu peisaje frumoase, cu podgorii însorite, ceea ce nu vezi în Belarus, unde mai tot timpul e posomorât, cețos. Pe lângă natură, cel mai mult m-au fascinat vinurile moldovenești, mai exact posibilitatea de a urmări întreg procesul de creare a unui vin, de la strângerea recoltei până la îmbuteliere. Este o experiență care lipsește în totalitate în țara noastră și pentru a o trăi, belarușii optează pentru tururi vinicole în Franța, Italia. Moldova este o alternativă mult mai accesibilă. Turismul gastronomic, este, de asemenea, un atu al Moldovei, având în vedere diversitatea de fructe și legume, pe care nu o găsești la noi.” 

Agențiile de turism din Belarus pregătesc oferte turistice „savuroase”

În timp ce jurnaliștii belaruși își „ascut penița”, pentru a scrie articole care să îndrăgostească o țară-ntreagă în Moldova, reprezentanții agențiilor de turism din Minsk, care au făcut parte din delegație, sunt deja în proces de elaborare a pachetelor turistice. Recunosc, că după ce s-au convins personal de frumusețea Republicii Moldova, le va fi mult mai ușor să o facă. Un „country break” de 3-4 nopți pare a fi varianta perfectă, spun ei.

Ruslan Segheniuc, director, agenția de turism „Time Voyage”: „Cât privește natura, avem peisaje aproximativ identice, de aceea eu voi propune clienților mei tururi vinicole și gastronomice în Moldova de 2-3 nopți. În viziunea mea, acestea sunt punctele forte ale turismului receptor. Mi-a plăcut că acest cult al vinurilor ți se insuflă încă din aeroport, ești invitat să descoperi vinurile moldovenești la tot pasul. Sunt sigur că și bucătăria moldovenească le va fi pe plac belarușilor, pentru că nu e una exotică, ca să le provoace repulsie, și totuși, e suficient de diferită, ca să provoace curiozitate.”

Olga Talaico, reprezentant agenția de turism „Smok Travel”: „Agenția noastră este specializată pe turismul de business și Moldova ni s-a părut o destinație interesantă pentru clienții noștri corporativi. Vrem să le propunem călătorii de 3-4 nopți cu organizare de evenimente, conferințe, petreceri corporative, pe care să le combinăm cu excursii la vinării și master-class-uri de gătit. În Belarus nu există vinării, nu avem podgorii la scară industrială, deci tot ce ține de vizitarea cramelor, beciurilor subterane constituie o experiență inedită. Când vine vorba de servicii de turism MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events), clienții noștri caută o destinație nouă, apropiată, unde nu e nevoie de viză și spre care există zboruri directe, la ore comode. Moldova întrunește toate aceste condiții.”

Pe o creștere a numărului de turiști belaruși mizează și operatorii de turism din Moldova. Până acum, explică ei, aceștia puteau ajunge la Chișinău doar prin Ucraina sau Rusia. Cursa avia directă, însă, deschide noi perspective, unde mai pui că în viitorul apropiat este planificată o vizită similară în Belarus, cu participarea prestatorilor de servicii turistice din țara noastră.

Lilian Tomescu, compania „Winetours Moldova”: „Numărul turiștilor belaruși încă e destul de mic, dar de la cei care au ajuns în țara noastră am primit doar feedback pozitiv. Le-au plăcut vinurile, pentru că Belarus este o țară unde se consumă mai mult băuturile spirtoase, le-a plăcut Chișinăul verde, podgoriile însorite, având în vedere că la ei clima nu e cea mai prietenoasă. Mizăm pe pachete turistice care să le ofere nu doar emoții, experiențe, dar și să aibă o valoare cognitivă, să-i învețe cum să consume corect vinurile, cum să le asocieze reușit cu bucate. Sperăm să creăm o impresie bună.”

Turul informațional, organizat pentru delegația din Republica Belarus, face parte din setul de acțiuni, pe care le prevede Protocolul privind colaborarea în domeniul turismului semnat acum o lună între cele 2 țări.

realitatea.md